אובדן כושר עבודה, מחלה קשה, פגיעה פיזית או נפשית שנקבעו להם אחוזי נכות כללית, עשויים להוביל לפסילת רישיון.
אם כך, כיצד ניתן להחזיר את רישיון הנהיגה לאחר שלילה עקב אחוזי נכות? מאמר זה מהווה מידע ראשוני לנהגים שרישיונם נשלל עקב קביעת אחוזי נכות וכיצד לפעול בנושא.
שלילת רישיון נהיגה עקב אחוזי נכות - איך משיגים אותו בחזרה?
סיכומי הרופאים שקבעו אחוזי נכות במוסד לביטוח לאומי או במשרד הביטחון, מועברים באופן שרירותי למכון הרפואי לבטיחות בדרכים – הזרוע הרפואית של משרד הרישוי, שקובעת את כשירותם של נהגים, במיוחד במקרים של נכות.
על כן, למשרדנו מגיעים לא מעט נהגים שקיבלו שלילת רישיון נהיגה עקב אחוזי נכות וכעת מבקשים לערער על ההחלטה או להתגונן מפניה.
נציין כבר עכשיו כי אדם שרישיונו נפסל עקב נכות מוכרח לפעול מהר ככל האפשר: לקבל הערכה רפואית מעודכנת בנוגע למצבו הרפואי וכשירות הנהיגה, לערור על אי כשירות שקבע המרב"ד וכמובן לקבל מענה משפטי בתחום מאת עורך דין תעבורה המייצג ומלווה בהליכים אלו.
מהי שלילת רישיון נהיגה עקב אחוזי נכות?
נסיבות בריאותיות שונות עשויות להשית שלילה עקב אחוזי נכות, וזאת מפאת כשירות הנהיגה הפגועה, כפי שמבינים ומפרשים אותה המכון הרפואי ומשרד הרישוי, במקרים של נכות קשה.
שלילת רישיון על ידי משרד הרישוי עקב ליקויים בריאותיים או מגבלות גופניות
קביעת נכות כתוצאה מליקוי פיזי שמגביל את יכולת הנהיגה, למשל פגימה בראייה שעלולה להשפיע על היכולת לזהות סכנות בכביש, פגיעה נוירולוגית שגורמת לאיטיות תגובה ולקשיים בקואורדינציה, מחלה כמו אפילפסיה או סוכרת שעלולה לגרום למופע פתאומי של אובדן הכרה וערפול חושים ועוד.
אחוזי נכות הפוגמים בכושר ובבטיחות הנהיגה
קביעת שיעור נכות כתוצאה ממחלה שמצריכה נטילת תרופות שהשפעתן מרדימה או מטשטשת, אבחון במחלה נפשית שמאופיינת באובדן קשר עם המציאות, הזיות, עייפות, אובדן ריכוז וכו'.
מצבים אלו עלולים להשפיע על היכולת לנהוג בבטחה ובכך מסכנים הן את הנהג והן את משתמשי הדרך.
ההשלכות של שלילת רישיון הנהיגה על ניידות ועצמאות
מובן שכל מקרה נבדק באופן פרטני ולגופו תוך התחשבות במגוון נתונים כמו סוג הליקוי או המגבלה, חומרתם (בהתאם לשיעור הנכות שנקבע להם) ומידת ההשפעה שלהם על היכולת לנהוג בבטחה.
אדם שחווה שלילה עקב אחוזי נכות, עובר להתמודד מלבד עם מצבו הבריאותי, גם עם אובדן חופש התנועה וההתניידות האישי ובכך מאבד עוד פיסה קריטית מעצמאותו ומשאביו האישיים.
תנאים ודרישות לבדיקה מחודשת להחזרת הרישיון
מהן האפשרויות להחזיר את רישיון הנהיגה לאחר שלילה עקב אחוזי נכות? דרכי הפעולה בנושא יהיו תלויות בנסיבות הפסילה שנקבעה וגם במצב הרפואי המעודכן, לעתים בכפוף למגבלות או התחייבויות שיצטרך הנהג לעמוד בהן מכאן והלאה, כתנאי לקבלת הרישיון וחזרתו לנהיגה.
תום תקופת השלילה או ריצוי תקופת צינון מסוימת
ככל שהמדובר בפסילה לפרק זמן ידוע מראש או בפסילה שהוטלה מזמן, ניתן לדון בה מחדש ולבדוק מהן הדרישות הנוכחיות להשבת הרישיון (בדיקה מעודכנת במרב"ד, ביצוע מבחני רישוי ועוד).
שיפור משמעותי במצב הבריאותי או התאמה של הרכב
ככל שהמצב הבריאותי השתפר והתפקוד האישי התייצב, ניתן לשקול להחזיר את רישיון הנהיגה לאחר שלילה עקב אחוזי נכות.
אפשרות נוספת תהיה לבצע התאמות ברכב כמו התקנת מראות מיוחדות או כיסא וידית הילוכים ספציפיים, אשר עשויים להקל על נהיגה עבור אנשים עם נכות.
חוות דעת מומחים רפואיים התומכים בחידוש הרישיון
חוות דעת רפואיות ממומחה חיצוני עשויות להשפיע לטובה על השבת הרישיון. ניתן לאתר מומחה בתחום הרפואי הרלוונטי באמצעות עורך דין לתעבורה ולפעול מולו לגיבוש מסקנות חיוביות בנוגע לתפקוד האישי וכושר הנהיגה.
המלצות מבית ספר לנהיגה או של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
ככל שהבדיקות במרב"ד (המכון הרפואי לבטיחות בדרכים עוסק בבדיקת כשירות נהיגה של אנשים עם נכות).
וכן בחינות נוספות שבוצעו אצל בוחן מורשה או בבית ספר לנהיגה שבדק התאמה לנהיגה עם מגבלה גופנית הובילו למסקנה כי ישנה כשירות טובה לנהיגה, גדלים הסיכויים להשבת רישיון.
לעתים ייקבעו לכך תנאים נלווים כמו הכשרה נוספת לנהיגה או נהיגה רק לצורכי עבודה וסידורים.
אסטרטגיות ודגשים להצלחה בהליך החזרת הרישיון
הצגת אבחונים ברורים ותומכים ממומחים רפואיים
לרבות בדיקה רפואית מקיפה אצל רופא מוסמך, מבחני ראייה ושמיעה שתוצאתם תקינה וכן אבחונים שקובעים באופן מפורש את היכולת לנהוג, על אף אחוזי הנכות.
הדגמת רמת תפקוד יציבה ומספקת לאורך זמן
איסוף המלצות מקצועיות ממכוני נהיגה, בוחנים וגם תיעוד ליציבות בריאותית במשך תקופה ממושכת (כלומר תיעוד המעיד כי לא היו התקפים או הידרדרות במצב הרפואי למשל).
שימוש ברכב מונגש ומותאם לצרכי הנכות
חתירה להסכמות מול משרד הרישוי לעניין נהיגה ברכב מותאם וכן פנייה להכרה בהגבלת ניידות בביטוח הלאומי הקובעת זכויות בנהיגה מותאמת.
שיתוף פעולה עם הרשויות והיענות לדרישות ולהמלצות
שלילה עקב אחוזי נכות היא עניין שעשוי להיות מקומם, אך חשוב להישאר על הצד החיובי במשוואה, לשתף פעולה עם כלל הגורמים הרלוונטיים ולגלות אורח רוח וסבלנות לאורך תקופה, במיוחד כאשר ישנם ביטוחים רפואיים המעורבים.
התמודדות עם סירוב של משרד הרישוי להחזיר את הרישיון
גם כאשר משרד הרישוי מסרב בכל תוקף להחזיר את רישיון הנהיגה לאחר שלילה עקב אחוזי נכות, ניתן להמשיך ולפעול בנושא וזאת באמצעות עורך דין תעבורה מיומן:
זכות הערעור על החלטת משרד הרישוי בפני ועדת חריגים
הגשת ערר לוועדת הערר בתל השומר והופעה בפני ועדת חריגים מיוחדת לעניין השבת הרישיון, במקרים של נכות כללית.
בקשת חוות דעת נוספות התומכות בחידוש הרישיון
הצגת חוות דעתם של מומחים נוספים הקובעים כי אין מניעה לנהוג (או ממליצים על נהיגה ברכב מותאם, למשל), היא צעד חשוב במקרים של נכות.
הגשת עתירה מנהלית לבית המשפט כנגד ההחלטה
ככל שישנם טעמים משפטיים שלאורם ניתן לשכנע את השופט להפוך את החלטתו של משרד הרישוי.
הצגת שיפור בולט במצב הרפואי מאז ההחלטה המקורית
תימוכין רציף ועדכני בנוגע למצבו הרפואי של הנהג ותיעוד רב בנוגע לרמת התפקוד הקיימת.
כיצד עורך דין יכול לסייע בתהליך החזרת הרישיון?
מחפשים להתייעץ עם עורך דין? משרד עורכת הדין דנה דוד מחזיק במומחיות עשירה במיוחד בנוגע להתמודדות מול משרד הרישוי והמכון הרפואי, לרבות מקרים של שלילה עקב אחוזי נכות, גם במקרי נכות נפשית וגם פיזית.
אנו נלווה אתכם יד ביד לאורך כל התהליך, נייצג אתכם בפני הרשויות המתאימות, נגבש תיעוד מקצועי שמחזק את טענת הכשירות ונדאג לצמצום ההגבלה שהוטלה על חופש התנועה שלכם ככל שניתן, במיוחד במקרים של נכות כללית.
אנו לא מהססים לפעול בכל הכלים העומדים לרשותנו על מנת לסייע לכם וזמינים עבורכם להתייעצות והכוונה בנושא זה בכל שלב.