החזקת טלפון נייד בזמן נהיגה – מחייבת הרשעה?
רבים מאיתנו, חשו ולא פעם, כי בעת החזקת טלפון נייד, מחשבותינו מפליגות למחוזות אחרים.
נעשו אף מחקרים אשר מצביעים על כך, כי רמת הריכוז שלנו יורדת בשעת דיבור בטלפון נייד, לרמת הריכוז תחת משקה אלכוהול.
מסיבה זו, קבע המחוקק, כי שימוש בטלפון בזמן נהיגה אסורה וזאת לפי תקנות התעבורה.
החובה הבסיסית על פי חוק הינה, לאחוז בהגה בשתי ידיים, כאשר נוסח החוק קובע כי: "בעת שהרכב בתנועה, הנוהג ברכב לא יאחז בטלפון קבוע או נייד, ולא ישתמש בהם בשעת נהיגה, אלא באמצעות דיבורית".
העובר עבירה זו נתון לקנס בסך 1,000 ש"ח וכן 4 נקודות לפי שיטת הניקוד החדשה, (שימו לב, במקרים מסויימים, יתכן שנקודות אלו יביאו לשלילת רשיונו של הנהג).
קראו עוד על עבירות תנועה.
אך כיצד החוק והפסיקה מתייחסים אלינו במצבים שאינם אותם מצבי ברורים?
לעניין שליחת מסרון
לשון החוק נוקטת במילים, "לא ישלח או יקרא מסרון". לכן, גם מקרה זה אינו פוסח על נהג מלהיות מורשע בדין.
לעניין שימוש
אדם אשר הציג בפני בית המשפט פלט שיחות ופירוט שליחת מסרונים, והוכיח, כי לא שוחח בטלפון ולא שלח או קיבל לידיו מסרון שעה שיוחסה לו העבירה - הורשע בדין.
מהסיבה הפשוטה, כי נכון להיום, כל נהג אשר עושה שימוש בטלפון הסלולרי, יחשב כעובר עבירה של שימוש בטלפון נייד.
לעניין שליחת דוא"ל
גם במקרה זה, נכבדי הנהגים אינני אשת בשורה, שכן המדובר בשימוש בנייד, ועל כן, גם כאן, חל האיסור על פי אותה התקנה אשר אוסרת שימוש בנייד.
לעניין דיבור ברמקול
המצב אף דומה, גם כאשר אנו מחזיקים את המכשיר ומשוחחים באמצעות הרמקול, ואפילו כאשר הטלפון מונח על מרכז השליטה, קרי "הדשבורד", בצורה שאנחנו לא נאלצים לאחוז בו בשעת נהיגה, גם מצב שכזה נדחה זה מכבר על ידי בתי המשפט.
באשר לאוזניה
כאן נכבדיי, העניין הוכר בפסיקה והותר השימוש בדיבורית מסוג אוזניה, אך כל זמן שהמדובר באוזניה בודדת.
באשר לרוכבי האופנוע
רבים מכם אשר רוכבים עם טלפון נייד מוצמד לאוזן – דעו, בית המשפט פסק, כי מדובר במעשה של שימוש בטלפון נייד באמצעות אוזניה, ואין הבדל בין אוזניה קטנה ובין הטלפון עצמו, אם הוא מוחזק כראוי ואינו מהווה הפרעה לנהיגת הרכב, ולכן זיכה את הנאשם.
לעניין טלפון מסוג מירס אשר משמש כמכשיר קשר
בתי המשפט נתנו כמה פסיקות סותרות בענין זה, אולם ההלכה הרווחת כיום היא, ששימוש במכשיר מירס המוחזק ביד בזמן נהיגה, גם במצב של מכשיר קשר, תיחשב עבירה.
רכבי ביטחון וחירום
במקרים אלו השאלה האם האיסור על שימוש במכשיר קשר חל גם על נהגי רכב בטחון ורכב חירום, טרם הוכרעה על ידי בתי המשפט.
שאלה נוספת שנותרה בעינה הינה, האם שימוש בטלפון הסלולרי כאשר הרכב אינו בתנועה (שאנו עומדים בפקק תנועה או ממתינים לרגע בו האור ברמזור יתחלף) מהווה עבירה על אף שניתן פסק דין אשר הרשיע נהג בגין שימוש שכזה בטענה, כי שימוש בטלפון נייד, במצב בו הרכב עומד אך ורק לכמה רגעים בודדים, הינו מסוכן.
לאחרונה בתי המשפט זיכו נהגים משך תקופה בגין שימוש מסוג זה וכיום לא אמורים להינתן דוחות בגין שימוש שכזה.
ישנם מספר מצבים שאינם נופלים בגדרו של החוק, כך שאם בית המשפט יקבל את טענות הנהג האישום יבוטל או לכל הפחות יומר באישום פחות חמור כמו למשל אי החזקת הגה בשתי ידיים.
יש לזכור, כי הנהגים אשר מבקשים להשפט על דוח מסוג שימוש בטלפון נייד ואינם בקיאים בראיות הנחוצות, בחוק ובפסיקה הרלוונטיים - לעיתים מקבלים עונשים כבדים יותר מאשר הקנס המקורי שנגזר עליהם, שלא לומר מכפילים את קנסותיהם, או "זוכים" בפסילה על תנאי ואף פסילת רשיון בפועל.
לכן, עלינו הנהגים לחשוב פעמיים לפני שאנו טוענים להגנתנו בפני בתי המשפט ולהוועץ עם עורך דין לתעבורה טרם התייצבות בפני בית המשפט.
מדינה שהלכה צעד נוסף הינה דרום-אפריקה למשל, שעד עתה נחלה במדיניות כשל ישראל – מתן דוחות בגין העניין, מעתה שוטר מורשה להחרים את מכשיר הטלפון הסלולרי ליממה אחת לפחות, מידיו של הנהג אשר שוחח בטלפון הנייד בעת נהיגה וללא דיבורית.
ואם נתפס בסוף השבוע, אזי שהטלפון הסלולרי נאלץ "לבלות" את כל סוף השבוע בבית הכלא. לעניין תנאים סוציאלים בעת המאסר- עדיין לא נמסר דבר.
האמור לעיל אינו מהווה חו“ד משפטית ו/ או תחליף לייעוץ משפטי ובכל מקרה יש להוועץ עם עורך דין המתמחה בדיני התעבורה.
ראוי לציין, כי אני מציעה מגוון שירותים, כדוגמת שירותי עורך דין המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.