נהג - בצעו לך בדיקת שתן לגילוי אלכוהול/סמים?
אם נפלתם בבדיקת שתן לגילוי אלכוהול/סמים, אז כנראה הוגש כנגדכם כתב אישום בגין נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעת סם, דעו כי עונש המינימום על פי חוק, הינו שנתיים פסילה בפועל וזאת בתנאי שלא עברתם עבירה דומה בשנתיים שקדמו לביצוע העבירה כאמור.
ביכולתכם לנסות ולהפחית משמעותית את העונש האכזרי, באם תצליח להוכיח, כי נפלו כשלים בחומר הראיות אשר במרכזם עומדת בדיקת השתן.
- חשד: חשוב להבדיל בין מקרה של בדיקה שגרתית לצורך בדיקת אלכוהול בגוף, לבין בדיקת סמים בשתן, בה חייב שיעלה חשד באשר לביצוע העבירה.
- חובת הסברה: על השוטר חלה חובה להסביר לנהג, כי בחובתו להיבדק
- סירוב להיבדק בבדיקת שתן: שוטר מחויב לבקש מן הנהג החשוד את הסכמתו למתן בדיקת אלכוהול בשתן. נהג אשר מסרב להיבדק עלול למצוא את עצמו מורשע בנהיגה בשכרות ולשאת בעונש חמור כאמור מעלה
- אופן ביצוע הבדיקה: במידה והסכים הנהג לבדיקת שתן, נטילת הדגימה תיעשה באופן שיבטיח שמירה מרבית על כבוד האדם, על פרטיותו ועל בריאותו, ובמידה המועטה האפשרית של פגיעה, אי נוחות וכאב.
- כללים לבדיקה: ישנם כללים ברורים אשר על השוטר להקפיד הקפדה יתרה עליהם במהלך ביצוע בדיקת אלכוהול בשתן או בדיקת סמים בשתן. במידה ולא יקפיד על כללים אלו – הנהג אמור למצוא עצמו מזוכה בשל עבירה זו.
- משך עיכוב הנהג: כאשר נהג עוכב לפרק זמן ארוך מ- 20 דקות יש צורך בדיווח. באופן כללי, לא יעוכב אדם מעל לזמן הסביר הדרוש בהתאם לנסיבות המקרה, ובכל מקרה העיכוב לא יעלה על שלוש שעות.
חשוב לציין, כי נהג אשר מובא לתחנת משטרה למטרת חקירה, אינו בחזקת מעוכב ופרק זמן החקירה אינו נמנה עם זמן עיכוב.
החרמת הרכב
במידה ונמצא סם במקום, המשטרה רשאית לתפוס הן את הסם והן את הרכב אשר שימש לביצוע העבירה לכאורה.
אולם, השוטר מחויב לתעד את הראיה כמוצג, לסמנה בראשי תיבות ולציין את מקום אחסון הרכב, בנוסף עליו להודיע לנהג, כי הרכב ישוחרר בסיום החיפוש.
הקצין יפעל לסיום מהיר של החיפוש, במידת האפשר, ולהחזרת הרכב לבעליו בהקדם האפשרי.
לאחר ביצוע הבדיקה: בתום נטילת בדיקת השתן, יערוך השוטר זיכרון דברים. זיכרון הדברים צריך להיות ערוך וחתום בהתאם לתקנות, אחרת הדבר יצביע על כשל ראייתי אשר משחק לטובת הנהג.
משך זמן המצאות הסם בשתן: ישנם סמים שיכולים להישאר בשתן עד חודש ימים.
כך שגם אם נהגת ללא השפעת סם אך תוצאות בדיקת סמים בשתן הראו הימצאות של שאריות סם, הרי שתואשם בנהיגה תחת השפעת סמים.
משך השארות הסם בשתן תלוי בין היתר במשקל הגוף, חילוף חומרים ותדירות השימוש, סוג וכמות הסם שנצטרך (סמים קלים נוטים להישאר לאורך זמן ממושך יותר).
כתב אישום נוסף:
לעיתים יתכן ויואשם נהג בנהיגה בשכרות ונהיגה תחת השפעת סמים.
בנוסף כאמור, יתכן ויוגש כתב אישום נוסף על עבירת שימוש בסמים ללא קשר לנהיגה.
במצב שכזה, חשוב לפנות לעורך דין המתמחה בתחום התעבורה, אשר יכול למזער את הנזק בצורה משמעותית.
לסיכום, חשוב לזכור כי נהיגה תחת השפעת סמים או תחת השפעת אלכוהול הינה מסוכנת בהחלט, אולם חשוב לדעת - באם חלק מן האמור לא התרחש כדין, ואף מחדלים רבים נוספים שלא פורטו כאן, אך מצויים בחומר הראיות, אזי שיתכן ויוכיח הנהג, כי התביעה לא עמדה בנטל הראייתי, ועל כן לא ניתן יהיה להרשיעו.
לכן, חשוב להיוועץ עם עורך דין המתמחה בדיני תעבורה.
האמור לעיל אינו מהווה חוו"ד משפטית ואו תחליף לייעוץ משפטי ובכל מקרה יש להיוועץ עם עורך דין לתעבורה